perihal makan lagi.
selain dok cuba tungkuih lumuih nak tulis kasi habes,
aku juga turut sama bertungkuih lumuih prektis masak.
maka entry pon banyak nak cerita pasal makan dan masak buat masa ni.
kali ni nak cakap pasal makanan yang aku belajaq makan.
1. spaghetti.
mula aku belajaq makan benda ni sekitar tahun 2003/2004. berkawan dengan zati dan arix. depa dua ni memang dok makan kat rumah. aku ni orang kampung sejati, tak makan benda2 macam ni sebelum tu. atas ajakan mereka berdua, aku try makan spaghetti kat pizza hut. masa mula2 makan, memang aku tak leh nak makan, tapi menten cool. aku telan jugak la kan. demi tak nak dipandang kampung sangat kan. rasanya depa dua masa tu bukan tau aku tak lalu makan spaghetti. aku ambil masa lebih kurang 2 tahun jugak la rasanya lepas tu untuk aku betul2 lalu makan spaghetti sampai la ni. la ni, kalau aku makan spaghetti 10 hari berturut pon boleh tahan lagi tak menggeletaq tangan cari nasik.
2. susu tepung.
minum susu memang sudah jadi amalan isi rumah aku. cuma aku ja tak lalu nak minum. mak aku selalu bancuh 1 teko masa awal2 pagi. beda semua orang minum sebelum pi kerja/sekolah. rasanya semua minum kecuali aku. selain sebab tak lalu nak minum susu, aku tak minum susu seperti seisi rumah yang lain diawal pagi adalah sebab aku selalu bangun lambat untuk ke sekolah. masa yang ada hanya cukup2 tuk mandi dan bersiap. aku ni kena kayuh gerek pi sekolah, so kena lah keluaq rumah awai2 jugak.
tapi masa aku tingakatan 4 atau 5 lebih kurang, aku mula sedaq kepentingan minum susu. maka aku ajaq tekak aku tuk minum. mula2 kena minum susu+gula+ketul ais. pastu boleh hanya susu+gula. dan sekarang ni dah boleh ja dengan selamba minum susu suam tanpa gula tanpa ais.
3. ayaq soya.
soya pon sama gak keadaan dengan susu tepung. tekak aku tak leh terima. aku mahir minum ayaq soya adalah masa aku kat matrikulasi. sebab masa tu, kat ko-op dia, ada juai ayaq soya ja. bila teringin nak minum ayaq kotak, maka soya saja lah pilihan yang ada. aku belajaq minum skit2. kalau susu tepung aku berjaya, soya haruslah boleh berjaya kalau aku mau.
4. capsicum.
ni aku belajaq makan benda ni mentah2 masa giat dok pi makan kat pizza hut di akhir2 tahun undergrad. kat pizza hut kan ada salad tu, capsicum pon disediakan bukan. ni arix yang ajaq aku makan. aku kagum dengan dia, "hang boleh makan noo". dia jawap "sensation". la ni pon kalau ada orang kagum dengan aku sebab boleh ratah capsicum aku akan bagi jawapan yang sama.
5. bawang besaq.
ni pon aku belajaq masa makan salad kat pizza hut. juga faktor sensation. tapi tak la sehebat orang india yang boleh tokok bawang besaq pagi2 hari sebagai sarapan pagi.
6. bawang putih.
ni rasanya aku mula suka makan bawang putih adalah masa tengah giat masak pasta carbonara. masak pasta banyak pakai bawang putih kan. bawang putih memang tengah in dalam masakan aku. kalau goreng ikan ka, ayam ka, sayoq ka, ikan bilis ka, ikan terubuk masin ka, nasik goreng ka, spaghetti goreng ka, mee goreng ka, aku suka masukkan bawang putih banyak2. tak hiris, hanya ketuk2 saja. pastu makan dengan nasik atau mee/spaghetti. uish. sedap.
7. siput-siputan dan kerang-kerangan.
suatu hari yang damai, disaat seronok berkelah dalam sungai kecil tepi rumah yang kering kontang dengan tanah sungai yang merekah akibat kemarau, aku makan sambal kerang dengan nasik bersama2 rakan sebelah rumah dan belakang rumah, mat shah dan fauzun. tiba2 aku tergigit kerang yang telah mengeluarkan cecair yang tak sedap. sangat tak sedap. terus dari kejadian itu, aku tak suka makan kerang dan binatang bercengkerang yang lain. walau apa jenis siput sekali pon. sebab geli. masa tu aku darjah 2 ada la kot.
pastu masa 2nd year undergrad, aku ada buat prektikal kat pusat kajian kesihatan ikan kat batu maung. masa tu aku terbaca buku pasal binatang laut yang berbentuk kerang-kerangan dan siput-siputan. ada lakaran gambaq siput. dari situ aku dapat tau dan paham kalau makan siput2 ni kita akan makan segala organ2 dia dan juga mungkin najis2nya sekali. sekali lagi aku jadi geli.
tapi, masa postgrad, masa aku tengah giat perabes duit makan kat tempat mahai2. aku pesan pasta yang ada seafood. dia bubuh mussel sekali. mussel sekali dengan cengkerang dia dok tercacak tengah2 spaghetti. aku terus jatuh cinta dengan mussel yang dok terpacak tu. rasa cool saja tengok mussel dok terpacak dan jua dicelah2 spaghetti tu. benda cool mana boleh tak makan kan. sejak dari itu, sebab ke-cool-an spaghetti tu, aku mula makan balik siput-siputan.
kerang pon aku mula makan balik. tapi hanya kerang bakaq saja. tu pun pilih hat hangit2 skit. supaya bila gigit nanti, cecair yang menggerikan itu boleh dielak.
8. ada banyak lagi makanan yang aku ajaq tekak aku makan dan aku jadi suka lepas tu. contohnya taufu, ulam-ulaman, segala jenis sayoq, ayaq suam, ayaq kosong 2liter sehari. tapi tak larat nak cerita sejarah masing2 dah.
4 comments:
"bawang putih memang tengah in dalam masakan aku"
"aku terus jatuh cinta dengan mussel yang dok terpacak tu. rasa cool saja tengok mussel dok terpacak dan jua dicelah2 spaghetti tu. benda cool mana boleh tak makan kan"
hahah
lawak la hang ni
semua yg tersenarai tu semua akak tak makan :p
hahaha...tengah2 tulis tesis sempat lagi wat research lain...
su: ekekekkek..
la ni aku mmg serius tergila2kan bawang putih. kalau mampu ratah bawang putih macam tu saja, aku dah buat lama dah..
serius mussel tu nampak cool dan aku rasa cool bila makan.ekekekkek
kak nadiah: ekekekek. la ni tengah latih tekak makan halia pulok.
kak sita: hehehhehehe.. dok makin kuat masak, mcm2 la teringat pasai makanan ni.
Post a Comment