bahan-bahanya:
115g @ 1/2 cup unsalted (sweet) butter.
115g @ generous 1/2 cup granulated (white) sugar.
115g @ generous 1/2 cup light muscovado (brown) sugar.
1 large egg.
5ml @ 1tsp vanilla extract.
200g @ 1 3/4 cups self-rising flour.
150g @ 1 cup chocolate chips.
50g @ 1/2 cup chopped toasted hazelnuts or walnuts.
50g @ 1/2 cup raisins.
cara membuatnya:
1. preheat oven, pada suhu 180C.
2. masukkan butter dan sugars dalam mangkuk besaq. pukul sehingga light dan fluffy.
3. masukkan telur dan vanilla. pukul lagi.
4. masukkan tepung, chocolate cips, hazelnuts dan raisins. gaul sehingga sekata.
5. letakkan teaspoonfuls bancuhan cookie atas baking plate. bakaq selama 15min sampai golden brown.
6. selepas 15min, keluarkan dari oven, biarkan sejuk, remove letak atas wire rack.
nota:
1. zati sebagai pakar pembuat biskut, maka dia olah skit resepi di atas. dia tak letak white sugar. sebab takut terlebih manis. hanya letak brown sugar saja. dia letak 3/4 cup brown sugar.
2. adunan diatas boleh dapat lebih kurang 20 bijik biskut. kami buat 2 adunan.
3. nasib baik buku tu ada bagi sukatan dalam cup jugak. kalau dak kira tak jadilah biskut kami sebab tak jumpa penimbang kak timah.
4. sebenaqnya kami hanya masukkan 30g chocolate cips. zati suruh beli 300g untuk buat 2 aduanan, aku pi beli 30g saja.
5. oleh sebab resepi ni hanya bernama shape and bake cookies, maka zati boh nama biskut ni, husna's cookies.
6. selamat mencuba!.
No comments:
Post a Comment