Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

get adobe flash player

Wednesday, August 14, 2013

bend, not break (buku) oleh ping fu

masa mula-mula buka kedai ni,
aku yang susun buku ni kat rak.
dan sekarang, sudah tiba masanya nak return buku ni balik ke supplier.

dah lama buku ni kat atas rak,
dah hampir 3 minggu jugak buku ini di-pull dari rak untuk return,
tapi, baru hari ni aku kalih buku ni, tengok muka belakang, baca sinopsis.

'...... At twenty-five she escaped to the United State; her only resources were $80 in traveller's cheques and three English phrases: thank you, hello and help.....'

terus aku ambil baca.
nak baca ketika kerja bukan boleh sangat.
so aku skip tang cerita pasal kehidupan di china semasa Mao, aku hanya baca tang kehidupan dia di US.

semakin baca, semakin memberi inspirasi.

dah hampir setengah aku baca.
(emm. tak buat keja lain lah. ngehngeh)
ada beberapa perkara yang aku kagum/belajaq/paham.

1. everything is learnable.
konsep ini akan dijumpai dalam banyak buku motivasi. tapi kalau tak paham macamna nak buat, tak guna. aku bernasib baik sebab aku mengalaminya sendiri masa buat master.
tapi, ping fu ini punya 'everything is learnable' sangat ekstrem.
dia sampai ke us, dengan hanya tahu thank you, hello dan help, kat china dia studi sastera cina, matematik yang dia tahu hanya tambah tolak bahagi. lepas setahun kat us, lepas lulus esl, dia sambung master dalam computer programming. tak tahu apa langsung pasal komputer, dan konsep pecahan dalam matematik pun tak tau (ya. pecahan yang tulis nombor  lepas tu buat garis bawah dia dan lepas tu tulis nombor bawah garis tu) inikan pula calculus.
tapi, lepas 5 tahun kat us, dia dah kerja kat national center for supercomputing applications. aku dah cakap, memang ekstrem.
5 tahun tu, aku ambil buat master ja. adeh.

2. jangan menyesal dengan langkah yang diambil, just move forward, dan baiki diri lagi dan lagi.
dia angkat kaki dari master dia yang dia buat dengan hebat sekali tu, dengan hanya tinggal setahun ja lagi nak habes sebab gatai nak ambil undergraduate punya degree. dan dia telah terlepas share company yang bernilai berjuta-juta sebab gatai nak kerja kat company lain yang indah khabar dari rupa.
tapi dia just move forward dan berusaha lebih gigih lagi sampai la ke tempat yang dia berada sekarang.

dengan hampir separuh aku baca buku ni, ada lagi benda yang kagum/belajaq/paham.
tapi tak dapat tulis sekarang ni sebab ni pon aku dok tulis dalam opis.
(salah guna kuasa)
ngahngahngah.
*ha ada customer panggil pulak*

kalau buku ni milik aku,
sure dah penuh dengan conteng-conteng, highligh dan lipat-lipat muka surat sebab nak tanda.



p/s: ha! beli terus. walaupun mahai kedai aku juai!


1 comment:

Jumria Alimuddin said...

Salam..
bca entry ni uda mcm bca synopsis...mcm best & full with motivation...aku bukan la org yg suka membaca...tp klu da crita atau cara penulisan menarik perhatian aku, kompom aku baca :)